Meny

Kontakt

Digital Sør AS

 

4635 Kristiansand

Nedre Hånes 6

911 70 803

post@digitalsor.no

Mange har etter hvert hørt om headless CMS, men mange har ikke helt skjønt hva det er og hva det kan hjelpe med. Tradisjonelle CMS som WordPress, Joomla og lignende består av to deler. Det er en bakside eller «back end» hvor du administrerer nettsiden og det er en forside eller «front end» hvor innholdet ditt presenteres ved hjelp av et design med tilhørende maler.

Headless CMS, eller «headless content management system», er en type CMS som skilles fra tradisjonelle systemer ved at det ikke har en «frontend» eller «head» som presenterer innholdet for brukeren. Headless CMS inneholder kun et administrasjonsgrensesnitt for innhold som transporterer dataene ved hjelp av et API (Application Programming Interface) som kan brukes av ulike applikasjoner og enheter.

nyhetsbrev

Navnet «headless» kan riktignok være litt misvisende, for et slikt system er ikke egentlig hodeløst, men mangehodet. Og det er dette som er en av de store fordelene ved å bruke denne løsningen. Mange bedrifter og organisasjoner presenterer i dag innholdet sitt i flere plattformer som nettsider, apper til telefon, apper til klokker osv.

Navnet «headless» kan riktignok være litt misvisende, for et slikt system er ikke egentlig hodeløst, men mangehodet. Og det er dette som er en av de store fordelene ved å bruke denne løsningen. Med et headless CMS og API, er det svært enkelt å distribuere innholdet på flere plattformer samtidig. Mange er i dag avhengige av å publisere innholdet sitt i flere plattformer som nettsider, apper til telefon, apper til klokker osv. Med API-et kan du levere innholdet til alle dine plattformer, og sørger for at du kun trenger å publisere en gang. På denne måten sparer du tid, og ikke minst er du sikret at innholdet ditt er samkjørt.

En annen fordel er at innholdet ditt gjennom API-et kan leveres til alle plattformene dine uavhengig av teknologien som brukes for å presentere innholdet ditt. Dette tillater at du står fritt til å benytte deg av de løsningene du selv tenker er best for den enkelte presentasjonsplattformen.

Det er mange forskjellige headless CMS-er tilgjengelig, og det er viktig å velge det som passer best for ditt bruk. Noen populære eksempler er Contentful, Strapi, og Prismic. Det kan være lurt å undersøke hvilke verktøy og integrasjoner som er tilgjengelige, og hva som passer best for ditt team og dine behov.

Det å bytte til et headless CMS kan kreve litt arbeid og tilpasning, men for mange organisasjoner kan det være verdt det for den økte fleksibiliteten og muligheten for å distribuere innholdet på flere plattformer. Det kan også bidra til å redusere kostnadene og øke effektiviteten i innholdsproduksjonen.

Kan man bruke WordPress med headless CMS?

WordPress er et av de mest populære tradisjonelle CMS-ene som finnes, og det har mange utvidelser og verktøy for å utvikle nettsider og nettsteder. En av måtene å gjøre WordPress til et headless CMS er å bruke en plugin eller en tilleggsutvidelse som gjør det mulig å eksponere innholdet i et API.

En av utvidelsene som kan gjøre dette for deg, er «WP-API» (WordPress API) som gjør det mulig å få tilgang til innholdet i WordPress gjennom RESTful API. Dette gir deg muligheten til å bygge ulike applikasjoner og enheter som kan hente innholdet fra WordPress, uten å være avhengig av det tradisjonelle temaet eller designet.

En annen løsning er å bruke en «decoupled» eller «hybrid» tilnærming, der man bruker WordPress som back end, men bruker en annen front end-teknologi, som React eller Vue.js. Dette gir deg muligheten til å koble WordPress til en egen frontend-applikasjon som kan presentere innholdet på en skreddersydd måte.

Det å bruke WordPress som et headless CMS krever litt mer teknisk kunnskap enn å bruke det som et tradisjonelt CMS. Det kan være nødvendig å ha kompetanse innen utvikling og integrasjoner for å få det til å fungere optimalt. Men det kan også gi flere muligheter og en høyere grad av fleksibilitet i hvordan innholdet presenteres.

Er det kostbart å legge om til headless CMS?

Det avhenger av hvilken løsning du velger, og hva dine behov er. Noen headless CMS-er kan være gratis å bruke, mens andre kan ha abonnementskostnader eller transaksjonskostnader. Det kan også være at du må betale for ekstra funksjonalitet eller support.

Hvis du allerede bruker et tradisjonelt CMS som WordPress, kan det være billigere å gå over til et headless CMS ved å bruke en tilleggsutvidelse som nevnt ovenfor, og som gir deg muligheten til å eksponere innholdet i et API. Dette kan være en rimelig måte å få flere muligheter og en høyere grad av fleksibilitet i hvordan innholdet presenteres.

Det å bytte til en helt ny headless CMS kan være mer kostbart, spesielt hvis det krever at man bytter ut eksisterende systemer og arbeidsprosesser. Det kan også være at det krever mer teknisk kompetanse for å få det til å fungere optimalt, noe som kan koste mer i form av utvikling eller konsulentbistand.

Det kan være lurt å undersøke hva de ulike headless CMS-ene koster, og sammenligne det med dine egne behov og ressurser. Det kan også være lurt å vurdere hva det kan koste å fortsette å bruke et tradisjonelt CMS i forhold til økt fleksibilitet og muligheter som et headless CMS kan gi.

Dersom du tenker at headless CMS kan være noe for deg, eller har spørsmål, kontakt oss så hjelper vi deg videre på veien.

Vi er veldig glade i kaffe!

Så hvorfor ikke ta en kaffe og en prat?

+47 401 84 862

post@digitalsor.no