Hva er WCAG 2.0 aa?
Skal man ha et lovverk, må man også ha en standard som skal overholdes. Wcag 2.0 aa er en internasjonal standard for universell utforming, og er den standarden som skal følges for å tilfredsstille kravene i den nye forskriften om universell utforming. Wcag 2.0 aa er et sett med retningslinjer for hvordan webinnhold kan gjøres mer tilgjengelig for flere personer med nedsatt funksjonsevne, blant annet blinde og svaksynte, døve og hørselshemmede samt personer med lærevansker, kognitive funksjonsnedsettelser, nedsatt motorikk, talevansker, lysfølsomhet og kombinasjoner av disse.
Dette er med andre ord retningslinjer man må ta spesielt hensyn til dersom man ønsker å utvikle nettsider som tilfredsstiller lovkravene. Det er svært mange faktorer å ta hensyn til, både i tekniske løsninger og i innholdsproduksjon. Hvis den tekniske løsningen ikke gjør det mulig for opplesningsprogrammer for blinde å lese innholdet, dersom du ikke kan manøvrere deg gjennom siden kun med tastatur, dersom videoene på nettsiden hverken er tekstet eller transkribert, ja da bryter du med standarden. Dersom du ønsker å følge loven om universell utforming stilles det dermed en del ekstra krav til å finne en utvikler som faktisk kan universell utforming, og det stiller krav til deg som eier siden og som skal stå som innholdsprodusent til å kunne vite hva som kreves for å produsere innhold som tilfredsstiller standarden.
Velger man for eksempel et byrå som baserer seg på kjøpte, ferdige maler til WordPress, vil disse med 99 prosent sannsynlighet ikke tilfredsstille kravene i loven. De fleste av disse malene er utviklet i land hvor standarden ikke er lovpålagt, og hvor det dermed bare innebærer begrensninger og ekstra arbeid for utviklerne å følge standarden. Veldig mange byråer vet ingenting om Wcag 2.0, og vil derfor heller ikke ha forutsetning for å kunne lage produkter som tilfredsstiller kravene.
Det koster mer å utvikle nettsider fra bunnen av, det er ikke til å komme utenom. Mange velger derfor å ikke ta hensyn til lovverket når de lager nye sider. Men man risikerer dermed at Difi- Tilsyn for universell utforming av IKT oppdager dette, og man kan få pålegg om å endre sidene, eventuelt få dagbøter. Husk at det alltid er eier av siden som bærer ansvaret for at loven overholdes, med mindre man har kontraktsfestet med utvikler at siden skal overholde Wcag 2.0 aa standarden.